Art 7
Wespennest!
RUBRIEK: Natuur-Tuin   Geplaatst op 11 juli 2009

Met de zomer breekt niet alleen de vakantie-periode aan, maar ook de insekten-plagen: vliegen, muggen, horzels, mieren, wespen en andere, vliegende of kruipende vertegenwoordigers van deze weinig geliefde dierklasse. Nu, het zijn misschien best fascinerende diertjes om te bestuderen, en ze kennen vast een boeiende levenscyclus en een komplex sociaal leven, en vaak zijn het erg "nuttige" dieren (denk aan de bijen en de hommels bvb), of buitengewoon mooie dieren (denk aan de vlinders bvb), maar weinig mensen hebben het echt op hen begrepen. Zeker niet als onmiddellijke buren. En zeker niet als het wespen zijn.

Nu weet ik ook dat elke diersoort zijn rol en zijn funktie in het groot ekologies geheel vervult, en dus zijn reden tot bestaan heeft, en dat alle schepselen van moeder Natuur of vader God (naargelang zijn geloof), met respekt voor hun bestaan moeten benaderd worden. Maar wespen heb ik zélf ook liever als verre dan als nabije buren. En dat komt omdat het echte ambetanterikken zijn. Ze kunnen daar zelf niets aan doen: het ligt in hun aard (van bvb agressief te zijn). Maar met dat besef schiet men ZELF niets op, wanneer men hen als ongewenste buren krijgt!

Wie zijn tuin niet plat spuit met chemikaliën en de natuur voor een stuk "met rust laat" en haar werk laat doen zoals ik, krijgt echter ook af te rekenen met regelmatig terugkerend "wespenbezoek". Ik kan hen dat niet kwalijk nemen, dat OOK zij mijn tuin aantrekkelijk vinden. Maar ik hoef hun gezelschap daarvoor nog niet op prijs te stellen! Maar goed: vandaag 8 juli met Volle Maan, was het weer "prijs ": plots komende en gaande wespen uit een holletje aan de heg. Miserie, miserie!

Er zijn natuurlijk wespen, en wespen: heel wat wespen zijn "onschuldig" in hun aktiviteiten (galwespen), of zelfs nuttig (sluipwespen); de wespensoort waar ik het hier en nu over heb is de "gewone wesp" met zijn geel jasje met zwarte strepen. De zgn "papierwespen" die in kolonies leven en hun "korven" zelf maken (de "bollen" in strips en slapsticks). En dat zijn echte roversbendes, zonder de minste schrik of terughoudendheid voor de mens. Mijn vete met hen dateert al vanin mijn jeugd, toen ze mijn camping-etentjes kwamen verpesten: de jam! de yogurt! de limonade! Voortdurend je eten afschermen, en ervoor zorgen dat je er niet één mee naar binnen zwolg; een wespensteek in de keel is immers levensgevaarlijk: men kan ervan stikken! En omdat het echte carnivoren zijn, komen ze wie een pakje frieten eet, inspekteren of daar geen vlees tussen zit. Overigens: ze zijn ook een echte pest voor de fruitoogst in de nazomer; niet alleen tasten ze het fruit aan, maar zijn ze ook een heus gevaar voor de plukker. Nietsvermoedend plukt die het fruit, waarin zich binnenin een horde wespen aan tegoed doet.

Het zijn echte ettertjes: licht geraakt (niet te wild zwaaien naar hen!), zonder enig gevoel voor humor, en kort van stof; dat betekent dan: stek! En vermits zij bij steken hun angel niet verliezen en dan doodgaan zoals de bijen, steken ze des te makkelijker. Zelfs bij een volwassen mens doet zo'n steek dagenlang pijn; en men mag dan nog van geluk spreken als men slechts op één steek is vergast geworden. Wie ervoor allergies is, heeft trouwens aan één steek al teveel. Bijen en hommels zijn naarstige werkers; voorzichtig bewegen is bij hen voldoende om geen "ongelukken" te krijgen. Maar wespen vliegen als kleine straalvliegtuigen met zoveel vaart hun nest binnen en buiten, dat wie in de weg staat, hen al gauw stoort. Uit de weg! Ah neen? Stek! Met kinderen die regelmatig aan het weggetje aan de heg komen spelen, en met 2 katten in de tuin, kan ik een wespennest zo dicht aan huis dus echt niet toelaten.

Een wespennest vernietigen is echter geen eenvoudige klus. Voor mensen die vlug schrik hebben: de brandweer bellen. Wanneer het wespennest zich in de dakgoot of in zo'n "bol" bevindt: ook steeds de brandweer bellen. Blijft over: een nest IN de grond. Voor hen die graag nog een lopende rekening met die ambetanteriken vereffenen: ook dat is geen evidente operatie. Vooral en bovenal: wachten op valavond, tot de meeste snoodaards in hun nest zitten, en minder aktief zijn. Wie probeert overdag iets te ondernemen, komt in een mum van tijd oog in oog, en lijf in lijf, met een wolk verdedigers te staan. Tweede vereiste: SNEL handelen (maar niet overhaast!), en doelmatig optreden. Je kan een bus gif in de nestopening spuiten, en met aarde het nest afsluiten. Je kan een Vapona-strip in de ingang duwen, en ook daarop een hoop aarde keilen. Eenvoudig, maar met wisselend kans op succes; vaak zal je het procédee een (paar) keer moeten herhalen, daarbij iedere keer de populatie zwakker makend.

Veruit het meest effektief: verbranden. Niet zomaar in fik steken, en nogmaals: alleen toepasbaar bij nesten IN de grond. Met applikatie een soort puntzak op formaat uit krantenpapier maken, waarvan de tuit dezelfde diameter heeft als de nestingang. Tuit in nest, benzine erin gieten, prop erop om te verhinderen dat zij die in het nest zitten, naar buiten kunnen (om je aan te vallen). En dan vanop afstand - want, vloem: een heuse steekvlam- een lucifertje erop gooien. Spannend moment, want er mag GEEN benzine op jezelf gemorst worden, en je moet snel handelen, want in een mum van een tijd cirkelen boven het nest de wespen die laat naar hun nest terugkeren. Ook ongeschikt als werkwijze als het nest zich middenin een haag of struik bevindt. Veel succes met je militaire operatie: de vijand snel en gericht vernietigen.

Misschien nog een laatste advies: omdat voorkomen beter is dan moeten oplossen, kijk dan in het voorjaar uit naar wespenkoninginnen. Die vliegen vanaf 10 april uit, op zoek naar geschikte plekken om hun kolonie te stichten. Koninginnen zijn groter dan gewone wespen: zo'n 3 cm. Merk je rond dat tijdstip bij mooi weer (en vooral bij Volle Maan) een koningin rond de muren van je huis zwerven en zoeken, haal dan de mepper boven, en voorkom mogelijke problemen in de zomer. Van 10 tot 18 april heb ik dit jaar 6 wespenkoninginnen doodgemept; één wist echter helaas te ontkomen.....