Rudies muziek video's (1)

Dit is mijn persoonlijke en eigenzinnige muziekkeuze. Een keuze ZONDER The Beat-les, Genesis, Yes, The Kinks, Queen, Prince, Eric Clapton, David Bowie en zoveel an-dere klinkende namen uit die rijke 50 jaar geschiedenis van de rock and roll en pop en die zoveel hits heeft opgeleverd? Dat moet kunnen, en dat heeft zo zijn redenen.

Vooreerst ben ik zélf nooit zo "hitgevoelig" geweest. Ik herinner me nog de aankoop van mijn allereerste LP: de verkoopster van de muziekzaak wou mij per se Stand Up van Jethro Tull doen kiezen , maar ik ging voor Ummagumma van Pink Floyd. Ik heb Pink Floyd trouwens in deze periode in de Ancienne Belgique voor 500 man bloot-voets(!) zien optreden, en dat heeft bij mij een veel grotere indruk nagelaten, dan al hun megaoptredens voor volle stadions in hun succesperiode nadien. Mijn sympathie is steeds uitgegaan naar de underdog en de "marginaal"; niet uit snobisme, maar uit oog voor originaliteit: het "echte"! Al die eigenzinnige figuren kleurden dan de achter-grond van mijn eigen zoektocht naar autenticiteit. Muziek in de jaren 60 en 70 kader-de trouwens onverbrekelijk in de filosofie van flower-power en vrijheid van die tijd: ze was toen de emanatie van een bepaalde spirit. Als ik dat vergelijk met de kom-merciële brol vol dellen en wagens die tegenwoordig in clips te bezien valt .....

Deze periode werd afgesloten met een climax, toen ik in de 70-80-overgang het laatste hippiecafé van mijn stad ('t Groot Kinderhoofd nl) heb opengehouden. Ik was toen erg veel met muziek bezig, en in de zaal achterin werden regelmatig fuiven gegeven. Mijn "platenkollektie" dateert dan ook van toén.
Intergalactic Lovers
Delay
SX
Black Video
Neil Young
Cortez The Killer
Nick Drake
Pink Moon
Cat Stevens
Where Do The Children Play
The Beloved
Dream On
Neneh Cherry
Manchild
Stereo Mc's
Connected
The Cult
She Sells Sanctuary
Talk Talk
Life 's What You Make It
The Verve
Star Sail

OPMERKING op eind juni 2012:

Ik heb de indruk dat de muziekindustrie meer greep probeert te krijgen op de video's die via muzieksites gratis in circulatie zijn. Vanwege de "derving aan inkomsten" en het verlies van "royalties". Moeten we nu medelijden krijgen met deze mega-bedrij-ven die jaarlijks miljarden euro's of dollars binnenrijven?
De realiteit is, dat de muziekindustrie het niet kan hebben dat er "vrijbuiters" zijn die ontsnappen aan haar kontrole. Daarom zijn het precies EMI en Warner Music Group (WMG) die beginnen systematies deze gratis video's van het Net te halen. Plots bleken sommige video's van mijn persoonlijke keuze, niet meer te kunnen bij vnl YouTube. 4 video's op 60 die worden ingehouden voor "auteursrechtschending" mag misschien niet veel lijken; maar ik vrees dat dit slechts het begin is. Binnen afzienba-re tijd zullen die dan alleen bij betaling kunnen bekeken worden, lijkt het doemscena-rio.

Andere sites plooien dan weer NIET voor de muziekindustrie, maar daar heeft de reclameindustrie dan weer meer zijn greep laten voelen. In het beste geval betekent dit: reclameberichtjes in een kader die men moet uitschakelen. In het slechtste geval betekent dit: heuse reclamefilmpjes zoals op de tv.

Mijn exkuzes dus voor deze onderbrekingen buiten mijn wil en macht. De gecensu-reerde video's zal ik proberen vervangen door versies die wél nog vrij beschikbaar zijn. En om de reclame zoveel mogelijk te vermijden, raad ik aan de startknop van de video's ONDERAAN links aan te klikken, ipv de grotere driehoek in het midden.

OPMERKING op 9 juli 2012:

Ik had maar net de kommentaar van hierboven geschreven, of ik moest konstateren dat de gratis YouTube converter van video's naar mp3-bestanden eigenlijk uitge-schakeld is geworden. Dit kadert in de strijd Microsoft-Google, waarbij de eerste informatica-gigant de andere beschuldigt van schending van auteursrechten. Googledochter YouTube wordt daarvan blijkbaar de dupe, want de censuurschaar wordt erin gezet.

Noteer dat dit alles in essentie NIETS met die auteursrechten te maken heeft, want SABAM en konsoorten zijn hierbij geen vragende partij. De geldmelkerij heeft ook de grenzen van het fatsoen al lang bereikt: eerst clipps laten zot draaien tot ze onze strot uitkomen, om CD's te verkopen en een nieuwe groep zo snel mogelijk te charts te la-ten oprukken, en daarna voor deze zelfde clipps laten betalen? Tweemaal, en waarom dan ook geen driemaal de kassa laten passeren? En van de gewraakte video's betrof met name Frank Zappa: gaan die "auteursrechten" dan naar de hemel? Waar het hem dus om gaat, is de machtsstrijd tussen twee giganten "om wie de grootste is" en om ordinair geldgewin. Met mp3-bestanden voor walk-men en konsoorten is weeral grof geld te verdienen!

Ondertussen is de maker van de mp3-converter die het zwijgen wordt opgelegd, verbolgen en heeft hij een petitie gestart. Steun hem: klik hier

OPMERKING op 25 juli 2017:

Gedurende 5 jaren heb ik de video's gewoon laten staan. Resultaat: 17 op de 60 waren "gewist". Dat is niet min want bijna 30%.

De redens daarvan blijven de stupiede zelfde: kwestie van betwisting van wie daarbij geld moet winnen. Gewoon omdat er een stukje film, of een fragment of wat dan ook is gebruikt geworden. Ook noeste beeldcollages van liefhebbers die bij wijlen mooie, zeer gepaste hommages aan een nummer of een songwriter hadden gemaakt, werden onverbiddellijk als "inacceptabel" verwijderd. Resultaat: op het einde van de rit zijn er van heel wat nummers geen video's meer. Niet mijn fout. Trieste boel, die muziek-business.Benieuwd hoe lang mijn bewerkte pagina's intakt zullen kunnen blijven.