De Grote Natuurquiz (categoriëen)
Pagina 5

Tel je punten van je antwoorden bij elkaar op, en kijk onder welke categorie je valt:

-Van 1 tem 18 punten: je bent een natuurnihilist

-Van 19 tem 32 punten: je bent een natuurhobbyist

-Van 33 tem 66punten: je bent een natuurliefhebber

-Van 67 tem 93 punten: je bent een natuurnerd

Verdere uitleg per categorie kun je hieronder verder lezen.
Van 1-18 ptn: NATUUR-NIHILIST

De natuur laat je volstrekt koud, en het kan je geen barst sche-len wat er met het landschap of je omgeving gebeurt. Je tuin interessert je geen moer; beter zou je er trouwens geen hebben, gezien je een hekel hebt om erin te moeten "werken". Strikt gezien, is dat allemaal je volste recht, maar je ziet wel één be-langrijke realiteit over het hoofd: je bent zélf een KIND van die natuur. Je ervan "afscheuren" is dus een onmogelijkheid.Om maar 2 voorbeelden te geven: ook jij moet eten, en van waar komt al dat eten denk je? En je woont in een huis: van waar komt al dat materiaal waaruit je huis is opgebouwd, denk je?
Leer dus wat meer RESPEKT en aandacht te besteden aan de bron waarvan ook jij afkomstig bent. Het is niet de mens en zijn technologie die je het LEVEN hebben geschonken: dat heeft "de Natuur" gedaan. Hoogst tijd om ermee dus voeling te krijgen.
Van 19-32 ptn: NATUUR-HOBBYIST

Op natuurgebied smijt je er een beetje met de pet naar. Je doet onvoldoende inspanningen om zelf na te denken over milieu-zaken en -problemen; je neemt gewoon over wat je erover leest of verneemt. Dus voor je weer eens aanneemt wat een "deskun-dige" vertelt, ga eerst zelf eens de boer op en observeer de na-tuur. Wordt meer een ervaringsdeskundige die leert te ver-trouwen op zijn EIGEN observaties en evaluaties.
En als je dan op wandel gaat, concentreer je dan niet op het vervoer of het uitgestippelde plan, maar beoefen de kunst van het ZIEN. Naar dingen kijken kan iedereen, maar dingen waar-nemen is "een ander paar mouwen". Beschouw je werkzaamhe-den in de tuin ook niet als een korvee, maar als een intrede in het RIJK van de natuur.
Van 33-66 ptn: NATUUR-LOVER

Je kennis over de natuur is pragmaties en paraat: als liefhebber geniet je ervan in de natuur te zijn. Dat is mooi, en als iedereen diezelfde houding zou aannemen, zou er meer respekt voor onze moeder Aarde worden betoond en zou het met het milieu niet zo slecht gesteld zijn. Rest je nog wel de kloof te overbrug-gen tussen weten en zijn: kennis hebben is immers één ding, ernaar LEVEN, nog iets anders.
Begin dus met meer toe te passen wat je weet, om al dat "na-tuurlijke" ook daadwerkelijk te kunnen integreren in je dage-lijkse bestaan. Het volstaat immers niet van dingen te weten; kennis heeft konsekwenties. Dikwijls zijn dat kleine, maar moedige maatregelen. Geen wereldschokkende ingrepen, maar daarom niet minder noodzakelijk of effektief: wacht niet op het "grote" om het "kleine" te verrichten. Je moet dus kortom nog sleutelen aan je natuurbewustzijn.
Van 67-93 punten: NATUUR-NERD

Je bedoelt het goed, maar je wil katholieker dan de paus zijn; in dit geval toegepast: groener zijn dan de natuur zelf. Niet alleen is dat niet mogelijk, maar getuigt dit bovendien van een erg teoretiese instelling. Je houding tegenover de natuur, en bij uitbreiding tov het leven tout court, is dus erg AFSTANDE-LIJK: zolang je er zélf maar niet betrokken bij wordt of geraakt. Je relatie met de natuur is dus van een platoniese aard: je weet er "alles" over, maar hebt er geen OMGANG mee. Wat jij dus nodig hebt is, van je bureau en je pc te laten voor wat ze zijn (ze "lopen niet weg" maar wachten op je terugkeer), en van gewoon eens in de natuur te gaan stappen. Niet wachten op één of andere aktie, of op stralend weer, of dat voor te behouden voor het weekend of vakantie; gewoon eens de blok rond, het park in of de dichtst bijzijnde velden opzoeken. Je benen strekken en je hoofd laten uitwaaien, en vooral: de natuur VOELEN en erva-ren. Meer hoeft dat niet te zijn.