Art 5
Ginkgo biloba
RUBRIEK: Kruiden    Geplaatst op 21 november 2007

Gevonden bij de reklamefolders in de wachtkamer van een allopathiese dokter: reklame voor een ginkgo-preparaat; capsules ter verbetering van het geheugen. Op zich, een verheu-gende konstatatie, die echter de vraag oproept of dit preparaat "accepabel" wordt bevonden omdat het een "farmaceuties produkt" is, en men weliswaar de naambekendheid van de plant gebruikt, maar ondertussen de geneeskracht van het kruid (boom) en van kruiden in het algemeen tegelijk "onder tafel veegt". Men kan mij van wantrouwen betichten, maar laten we niet vergeten dat de werking van ginkgo al in 1980 op het Internationaal Congres over Geneesmiddelen uit de Natuur(!) te Straatsburg reeds werd aangehaald in verband met arteriële vaatverwijding.

Ginkgo zorgt voor een betere doorbloeding, niet alleen in de hersenen-vandaar de verbete-ring van oa de geheugenprestatie-, maar ook bij de ledematen-uiteinden. Ginkgo tot "geheugenplant" bombarderen, is vrij arbitrair: in China worden de bladeren al ruim 6000 jaar als een probaat middel bij sinusverstopping, hoest, astma en vooral ordinaire verkoud-heid gebruikt. Bovendien verbetert ginkgo bij bejaarden niet alleen het geheugen, maar ook het gehoor. De reputatie van ginkgo als "geheugenplant" dateert slechts van sinds die tachtiger jaren, omdat Duitse en Zwitserse farmaceutiese firma's "er brood in zagen".

Ik heb geen bezwaar tegen het gebruik van ginkgo, op voorwaarde dat men het GANSE verhaal vertelt, en geen "pluim op zijn hoed steekt" door de waarheid er tegelijk enig geweld mee aan te doen. De enige zinnige konklusie van dit ginkgo-verhaal zou dus moeten luiden: ginkgo werkt! Kruiden HEBBEN geneeskracht! Ere wie ere toekomt, en gedaan met die schizofrenie: als ginkgo werkt, bewijst hij de geneeskracht van kruiden. Punt en uit.

De REALITEIT is verder dat een Japans farmaceuties bedrijf (Kodama) jaarlijks 150-500 ton -geen peulschil dus- gedroogde ginkgobladeren levert aan het Duitse farmaceutiese bedrijf dr.Wilmar Schwabe, voor de bereiding van Tebonin. Een geneesmiddel voor de verbetering van gehoor- en concentratie-problemen, oorsuizingen en duizeligheden verbonden aan de evenwichtsfunktie van het oor. Ik heb voor de rest geen aandelen in dat bedrijf, maar moet konstateren dat wanneer dan een bedrijf een natuurprodukt op de markt brengt, het direkt " de wind van voren" krijgt. Zo waren er allerhande reakties en "tegen-studies" om "op wetenschappelijke wijze" aan te tonen dat het produkt niet meer werkzaam is dan een placebo, of om het te kunnen verwerpen op basis dat het geen echt geneesmiddel zou zijn, en dus (!) ook niet als dusdanig mag geadverteerd en verkocht worden. Kortom: het gekende liedje, van zodra men met een kruid een aanspraak maakt op iets. In AustraliŽ loopt daarover trouwens een rechtszaak. Deze politiek van ontkenning staat in schril kontrast met de hypokriete zoektocht in de Tropiese Regenwouden naar nieuwe medicijnen als erfgoed van plaatselijke traditie en sjamanen, met het 2 miljoen euro ter beschikking stellen voor het zoeken naar een medicijn op basis van lama-antistoffen (goed: een dier, en geen plant, maar wat dan nog?) en met het wekenlang (!) volgen van een groep chimpansees in een wildpark van Uganda, op zoek naar nieuwe planten waarmee "geneesmiddelen voor mensen kunnen worden gemaakt".

Kunt u aan dat alles een touw vastknopen? Ik alvast niet.