Art 3
Echinacea
RUBRIEK: Kruiden    Geplaatst op 2 november 2007

Op 26 juni in de krant een klein artikeltje gelezen met de titel: Echinacea-kruid halveert risico op verkoudheid.

“Het populaire kruidenmiddel Echinacea halveert wel degelijk het risico op verkoudheid. Nieuw onderzoek van de Amerikaanse wetenschapper Craig Coleman van de universiteit van Connecticut beslecht een oude controverse. De meest verspreide vorm Echinacea purpurea staat bij ons bekend als "rode zonnehoed". De plant komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en werd door de indianen gebruikt tegen allerlei kwalen, van slangenbeten tot geslachtsziekten. Onder verschillende benamingen zijn de Echincea-preparaten in België de meest verkochte homeopathische of natuurlijke geneesmiddelen tegen griep en verkoud-heid. Ze worden ook verkocht als voedingssupplement. Dat het middel effectief werkt, blijkt uit het onderzoek van dr. Craig Coleman met 1600 proefkonijnen. Zesig procent van Echinacea-gebruikers heeft geen last van verkoudheid. Bij de rest duurt een verkoudheid hooguit anderhalve dag, terwijl de kwaal bij niet-gebruikers drie tot vijf dagen aansleept."

Noteer vooreerst in dit artikel, dat men het toch niet kan nalaten te sneren naar de autoch-tone bewoners van Noord-Amerika (ze wisten niet wat ze deden!), en naar het onderzoek van Coleman (voor alle andere onderzoeken zou men over proefpersonen ipv over proef-konijnen spreken). Het suggereert dat men de positieve uitkomst van dat onderzoek betreurt, maar niet in twijfel kan trekken omdat het door een dokter en volgens de regels der kunst is gebeurd. Dat Echinacea-preparaten ook als voedings supplementen worden verkocht, is verder een understatement van jewelste: men mag geen kruidenpreparaten als "geneesmiddelen" verkopen. Tot voor kort moesten Belgen die dokter-Vogel-preparaten wilden, de grens met Nederland oversteken. Over Echinacea spreken zonder dokter Vogel te vermelden, is trouwens een aberatie, want hij heeft dit middel geïntroduceerd en populair gemaakt.

Blijft dan nog de zogezegde controverse: die zal hiermee -ik maak me geen illusies- niet beslecht zijn. Dokter Coleman heeft "het warm water niet uitgevonden". Hooguit heeft hij volgens de spelregels van de wetenschap, de ervaringen van honderd-duizende mensen bevestigd. Wat voor Echinacea geldt, geldt ook voor andere aandoeningen van de lucht-wegen. Mét salie bijvoorbeeld duurt een keelontsteking 3 dagen, terwijl ik daarvoor een hele week nodig had om daarvan te herstellen. Een niet te zware bronchitis wordt met thijm in een paar dagen gecureerd, terwijl ik daarvoor minstens een 10-tal dagen nodig had. Iedereen is daar ondertussen min of meer van overtuigd, behalve de academici, vadertje staat, de Orde van geneesheren en fanatieke wetenschapsfanaten. Die zijn al aan het zoeken naar mogelijke hiaten in Colemans-onderzoek. Of die doen alsof het er nooit geweest is: kruiden zijn immers geen geneesmiddelen (sic) volgens hen. Dat bepaalde kruiden wel-bepaalde geneeskrachten blijken te hebben, past niet in hun kraam, en zullen zij ipso facto blijven bestrijden, ondanks de bewijslast van feiten. Zij ontkennen een 3000-duizendjarige ervaring, en een onderzoek meer of minder zal dus voor hen geen verschil uitmaken.